Освештан обновљени манастир Зочиште

Обновљени метохијски манастир Светих Врача у Зочишту освештан је на празник Светих Козме и Дамјана, као први од 150 цркава и манастира порушених на Косову и Метохији. Поново изграђену древну светињу освештао је Епископ рашко-призренски Артемије, уз саслуживање Епископа липљанског Теодосија, бројних монаха и свештеника из ове и других епархија Српске Православне Цркве. Освештавању су присуствовали бројни верници, посебно Срби из Ораховца и Велике Хоче, које обнова манастира утврђује у одлуци да не напусте своја огњишта. У Зочиште су на празник дошли и високи представници Владе Србије.


Дан уочи освештања, у Зочиште је после девет година, из манастира Сопоћани, враћен део чудотворних моштију Светих Козме и Дамјана. После Велике вечерње, Епископ Артемије замонашио је искушеника Жељка (Арсеновића). На дан празника, пре Свете архијерејске Литургије, освештан је обновљени храм. После Богослужења, ђакон Јован (Узелац) рукоположен је у чин јеромонаха.
Девет година страдањаМанастир Зочиште се налази у истоименом селу, пет километара удаљеном од Ораховца. Братство манастира страдало је са народом тог краја 1998. године. Монаси су провели два и по дана у шиптарском логору ОВК и ослобођени су посредством Међународног црвеног крста. Манастир је опљачкан, а 1999. године и потпуно разорен. Братија се склонила најпре у Призрен, а после тога у Црну Реку. У свој манастир нису могли да се врате пет година, јер су од КФОР-а добијали одговор да нема довољно војника за њихову заштиту. Монаси су се у Зочиште вратили тек 17. октобра 2004. године.
Обнову манастира Светих Врача помогли су Координациони центар за Косово и Метохију и бројни верници из отаџбине и расејања. Уочи освештања, постављен је иконостас, део икона на њему и мозаик изнад улазних врата. Братство данас броји пет монаха и искушеника, а покренута је и иконописачка радионица. После освештавања храма, биће настављени радови на обнови манастирског комплекса.
Хиљаду и по година манастира
Према предању, Зочиште је три века старије од Високих Дечана и датира из 11. века. Помиње се и у повељама Светог краља Стефана Дечанског. Најновија археолошка истраживања датирају оснивање манастира чак у 4. век, на основу пронађеног ранохришћанског надгробног споменика и керамике из 3. и 4. века. И данас, у манастир у којем су се догодила бројна чудесна исцељења, долази велики број Срба православних верника, странаца, али и Албанаца, муслимана, из околине, који светињи приступају са вером и великим поштовањем.