Нови инцидент у манастиру Зочиште


Данас (уторак, 15.05.2012. год.) у предвечерњим часовима, тачније око 19:00 часова, догодио се нови инцидент, односно, нови покушај провокације и шиканирања монаха манастира Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту.


Наиме, само три сата по завршетку посете манастиру главног команданта  КФОР-а, немачког генерала Ерхарда Древса, група од 5 – 6 Албанских младића  пролазећи путем поред манастира, добацивала је монаху Дионисију, који је у том тренутку обилазио манастирску економију, а затим га један од њих гађао овећом каменицом, која га је на срећу, промашила. Врхунац провокације је био када су скинули панталоне једном детету, које је било са њима, и његову голотињу уз неке повике упучене на албанском језику, окретали према манастиру, односно, према оцу Дионисију.

Братија манастира је овај напад, негде око 19:35 часова, пријавила Косовској полицији, чија је патрола дошла након тридесетак минута и сачинила извештај у коме је лежерно константовала да се ради о само једној баченој каменици, а затим испитивала монахе о изгледу Албанских младића, на основу којих би покушала да их индентификује.

            Дана, 15.05.2012. год.

       Манастир Св. Врача у Зочишту