Поново напад на манастир Зочиште

 
Данас 2. априла 2013. године око 13:00 часова догодио се нови инцидент у манастиру Светих Врача - Зочиште, на Косову и Метохији.
Група од око петнаестак младића и дјевојака дошла је до стакленика у манастирској порти гдје су се налазили један монах и један манастирски радник и почела гласно да псује и узвикује: "Ово је Косово" и "УЧК(ОВК)" На молбу монаха Дионисија да не галаме један од ове групе се издвојио и кренуо према калуђеру узвикујући: "Идите одавде, шта тражите овдје, ово је наше! Ово је Република Косово!" По изласку манастирског радника из стакленика провокатор се повукао као и цијела група.

Затим је цијела група наставила да псује и пјева заједно пјесму о ОВК.
Ово није прва провокација у овом манастиру, оне трају у континуитету већ низ година, што показује да монаси који живе у овој Светињи као ни манастирски радници нису сигурни.
Инцидент је пријављен КПС-у која наводно чува манастир.

Манастир Зочиште, 5 км удаљен од Орацовца је познат као једна од највећих српских светиња Косова и Метохије као и по моштима Светих Врача Козме и Дамјана које се чувају у овом манастиру.
У овом манастиру исцјељења се дешавају свакодневно о чему постоји велики број свједочанстава.
Масовно га посјећују Шиптари доводећи болесну дјецу на исцјељење.
Манастир је у фази обнове јер је био до темеља порушен од стране албанских екстремиста 1999. године у погрому српских светиња и народа.